Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Οδηγός: Μάθε παιδί μου πλέξιμο...


Μπορεί το πλέξιμο με τα παιδιά να είναι διασκεδαστικό και δημιουργικό, η διδασκαλία τους όμως, άσχετα με την ηλικία, μπορεί να γίνει μια διαδικασία πολύ κουραστική και για τους δύο.

Γι' αυτό τον λόγο, δημιουργήθηκε αυτός ο οδηγός με σκοπό να βοηθήσει όλες τις μανούλες που θέλουν να μάθουν στα παιδιά τους πλέξιμο, αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο!


Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί το πλέξιμο;


Περίπου 5 με 6 χρόνων είναι η πιο κατάλληλη ηλικία, αλλά η επιθυμία και η διάθεση του παιδιού είναι δυο παράγοντες που πρέπει να ελέγξουμε. Εάν το παιδί σου σε κοιτάζει με μεγάλο ενδιαφέρον όταν εσύ πλέκεις ή αν μπορεί να δένει μόνο του τα κορδόνια των παπουτσιών του, τότε είναι η σωστή στιγμή για να ξεκινήσετε μαζί την εκμάθηση.

Ποια είναι τα κατάλληλα υλικά για το παιδί; 


Να διαλέξεις καλής ποιότητας μαλλί, ανθεκτικό και μη γυαλιστερό. Το νήμα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμο γιατί φαίνονται καλύτερα οι λεπτομέρειες. Το νούμερο των βελονών δεν παίζει ρόλο αρκεί να ταιριάζει με το νήμα.

Πως ξεκινάμε την εκμάθηση;

1ο Βήμα:

Δημιουργούμε ένα όμορφο ποίημα - τραγούδι και αφού του το μάθουμε ξεκινάμε εμείς το πλέξιμο τραγουδώντας!!!

"Πάνω στο δέντρο
Γύρω απ' αυτό
Κάτω απ' το δέντρο
Και φεύγω από δω"

Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει 5-7 φορές μέχρι να γίνει εντελώς κατανοητή και να μπορεί να την κάνει μόνο του.

Σημείωση: Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να δώσουν προσοχή σε κάτι για τόσα λεπτά όση η ηλικία τους συν 2-5 λεπτά. Οπότε ένα εξάχρονο παιδί μπορεί να προσέξει 8-13 λεπτά. Να προσέχεις πάντα την ώρα διδασκαλίας γιατί μπορεί το παιδί να βαρεθεί εύκολα.



2ο Βήμα:

Όταν το παιδί καταλάβει, με το προηγούμενο βήμα, τους πόντους και τα βήματα, ρώτησε το αν θέλει να μάθει περισσότερα. Αν όχι, σταματάμε εδώ και συνεχίζουμε κάποια άλλη στιγμή. Αν ναι, πιάνουμε τα χεράκια του παιδιού και πλέκουμε μαζί, αφήνοντας ανά διαστήματα τις βελόνες σε αυτό, ενώ εμείς χειριζόμαστε το νήμα.


3ο Βήμα:


Σε αυτό το σημείο αφήνεις το παιδί να κάνει όλη τη διαδικασία μόνο του διορθώνοντας ανά διαστήματα τα λάθη του. Να ξέρεις ότι θα γίνουν αρκετά λάθη και θα μπερδευτεί πολλές φορές, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό.


Γενικές Οδηγίες:


- Να είσαι άνετη σε ότι αφορά τα λάθη χωρίς να το μαλώνεις, να κρίνεις και να επιμένεις πολύ.

-Η ενθάρρυνση είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν πρόκειται για έφηβο.

-Αν το παιδί δείχνει να τα χάνει, κάνε ένα διάλειμμα 10 λεπτών.

-Συντονίσου στην προσπάθεια και όχι στο πλεκτό. Πες του πόσο καλά το κάνει και πόσο διασκεδαστικό που είναι και ΟΧΙ πόσο όμορφο είναι το πλεκτό.


Βοηθήματα:






Knitting Kit
Αυτό το στυλάτο κουτί της Madame La Marchande αποτελεί ένα υπέροχο δώρο για το παιδί. Το πακέτο περιέχει όλα τα βασικά υλικά σε μια υπέροχη βαλίτσα εποχής.




Finger Knitting
Αποτελεί ένα εξαιρετικό βοήθημα για το ξεκίνημα. Αν θέλεις να μάθεις πώς, δες αυτό το αφιέρωμα.




Knitting Doll
Αυτές οι ξύλινες κούκλες εποχής έχουν στη κορυφή του κεφαλιού τους, μεταλλικά πιασίματα που θα βοηθήσουν το παιδί στα πρώτα του βήματα. Το πακέτο περιέχει νήμα και βελόνα, καθώς και οδηγίες. Μπορείς να το βρεις εδώ.

Αυτές ήταν όλες οι πληροφορίες που είχα και ελπίζω να σε βοήθησα αρκετά!!!

Φιλιά,
Χαρά
Print Friendly and PDF

4 σχόλια:

vivi ka είπε...

Καλώς σε βρήκα!! Έχω να πιάσω βελονάκι στα χέρια μου πάνω από 10 χρόνια.....μάλλον ήρθε η ώρα να το θυμηθώ πάλι...Φιλιά!

ΝΑΣΙΑ Σ. είπε...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!ΘΑ ΤΟ ΨΑΞΩ.ΦΙΛΑΚΙΑ.

purpleleath είπε...

Υπέροχη ανάρτηση!!!! Φιλάκια

Unknown είπε...

Καλώς ήρθες Confusedmind!!! Ποτέ δεν είναι αργά....

Νάσια, σε ευχαριστώ πολύ, να το ψάξεις γιατί είναι εξαιρετική ασχολία για τα παιδάκια και αρκετά δημιουργική!!!

Purpleleath, σ'ευχαριστώ πολύ!!!

Δημοσίευση σχολίου

Εκφράσου ελεύθερα!!!!